Ja, stuur me STAP-alerts

Ontvang nieuws over STAP en de STAP-aanvraag mogelijkheden per e-mail. Afmelden kan altijd, met één klik.

Oeps. Vul een juiste naam in

Oeps. Vul een juist e-mailadres in

Dit e-mailadres is al geregistreerd
Ontvang berichten en het laatste nieuws over STAP per e-mail

Veelgestelde vragen

Een bundeling van veelgestelde vragen voorzien van antwoorden.

STAP-budget regeling

De STAP-subsidie 2022 vervangt de fiscale aftrek studiekosten. Deze is per 1 januari 2022 komen te vervallen.

Je hoeft dus niet meer eerst de studiekosten zelf voor te schieten om dit geld later via de Belastingdienst terug te krijgen.
Ja. Als de scholing meer dan €1000 kost, kun je op het inschrijfformulier bij de opleider aangeven dat je werkgever de rest van het bedrag betaalt. In dat geval krijg niet jij, maar je werkgever de restant-factuur.
Het scholingsbudget wordt toegekend door het UWV en direct betaald aan de opleider.
Nee. De opleider ontvangt alleen bericht als UWV je aanvraag heeft toegekend.

Opleidingen en opleiders

Het STAP-budget is een opleidingsbudget van de Rijksoverheid van maximaal €1000 die je kunt aanvragen voor het volgen van scholing en ontwikkeling. Het is een initiatief van het Ministerie van OCW (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap).
Je schrijft je in op de website van de opleider. Via een vinkje op de website van de opleider én het STAP-vinkje geeft je aan gebruik te willen maken van het STAP-budget.
Ja. De opleiding moet zijn afgerond binnen de termijn die staat aangegeven op je STAP-aanmeldingsbewijs.
Dan ontvang je, nadat de STAP-aanvraag is goedgekeurd, de restant-factuur van de opleider.
Neem in dat geval contact op met de opleider of STAP-coach via stapcoach@opleiding.nl of bel naar: 035-6956250.
Meestal binnen enkele dagen. Het UWV kan in uiterste gevallen tot 4 weken nodig hebben om het opleidingsbudget goed te keuren.

Een STAP-subsidie aanvragen

Het STAP-budget wordt rechtstreeks door het UWV aan de opleider betaald.
Bezoek de website van de opleiders om STAP-waardig aanbod te bekijken.
Het STAP-scholingsregister is een lijst waarin het aanbod aan opleidingen, cursussen en trainingen (scholingsactiviteiten) staan geregistreerd waarvoor STAP-budget kan worden aangevraagd. Het STAP-scholingsregister wordt ontwikkeld en beheerd door DUO.
Dat hangt af of de scholing wordt aangeboden door een opleider met een erkenning en of de opleider de scholingsactiviteit juist, volledig en correct in het STAP-scholingsregister heeft geregistreerd.
De STAP-subsidie kan digitaal worden aangevraagd via het STAP-portaal van UWV. Je schrijft je eerst in bij de opleider en vervolgens ontvang je van de opleider een STAP-aanmeldingsbewijs. Met dit bewijs doe je je aanvraag bij het UWV.
Om dubbele financiering voor scholingskosten te voorkomen, hebben mensen die andere vergoedingen ontvangen (zoals studiefinanciering of tegemoetkoming schoolkosten), geen recht op de STAP-subsidie.

Uitgezonderd zijn daarbij studenten onder de 30 jaar: zij kunnen geen STAP-subsidie aanvragen voor een cursus of opleiding van OCW-erkende opleiders, maar kunnen wel blijven werken aan hun ontwikkeling en scholing. Zij kunnen kiezen uit het aanbod ‘post-initieel onderwijs’, waarbij cursussen, trainingen en opleidingen bij private opleiders met STAP-subsidie gevolgd kunnen worden.

Ontvang je de subsidieregeling lerarenbeurs of een studievoorschot-voucher, dan heb je alleen recht op STAP-budget als de kosten voor de scholing hoger zijn dan de subsidie die je al ontvangt.
Dan heb je geen recht op subsidie. Het is van belang dat je dit zo snel mogelijk doorgeeft aan UWV, zodat UWV kan voorkomen dat je het STAP-budget moet terugbetalen.

Als je niet doorgeeft dat je de opleiding niet kan volgen of afronden, kan je voor een periode van maximaal 2 jaar uitgesloten worden van het aanvragen van het STAP-budget. Ook ontvang je van UWV een beschikking met het bedrag dat moet worden terugbetaald.
Ongeveer 250.000 mensen. Hoeveel het exact gaat worden, hangt af van de hoogte van de opleidingskosten per aangevraagde opleiding.
Een afwijzing kan een aantal redenen hebben:
1. Je voldoet niet aan de STAP-budget voorwaarden;
2. Je scholing start niet binnen 3 maanden na afloop van het tijdvak waarin je het STAP-budget hebt aangevraagd;
3. Het budget in het desbetreffende tijdvak is op.

Let op: alleen jij wordt geïnformeerd over het feit dat het STAP-budget niet wordt toegekend. Neem contact op met de opleider om de opleider op de hoogte te stellen.
Voor het annuleren van een inschrijving (met of zonder toegekend STAP-budget) gelden de normale annuleringspercentages, zoals opgenomen in de algemene voorwaarden van de opleider.

Ook leuk om te lezen

ThumbnailAlt

Waarom zou ik nu nog omscholen?

Een carrièreswitch is altijd spannend! Mogelijk voelt het alsof je veel op het spel zet. Zeker wanneer je al een baan hebt en daar tevreden mee bent. Dan lijkt omscholen niet de meest voor de hand liggende keuze. Waarom zou je dan kiezen voor omscholing?

>> Lees meer

Zo vergroot jij je kansen op de arbeidsmarkt!

Een carrièreswitch is altijd spannend! Mogelijk voelt het alsof je veel op het spel zet. Zeker wanneer je al een baan hebt en daar tevreden mee bent. Dan lijkt omscholen niet de meest voor de hand liggende keuze. Waarom zou je dan kiezen voor omscholing?

>> Lees meer

Desiree: ‘Het is de beste keuze die ik gemaakt heb’

Een carrièreswitch is altijd spannend! Mogelijk voelt het alsof je veel op het spel zet. Zeker wanneer je al een baan hebt en daar tevreden mee bent. Dan lijkt omscholen niet de meest voor de hand liggende keuze. Waarom zou je dan kiezen voor omscholing?

>> Lees meer