Ja, stuur me STAP-alerts

Ontvang nieuws over STAP en de STAP-aanvraag mogelijkheden per e-mail. Afmelden kan altijd, met één klik.

Oeps. Vul een juiste naam in

Oeps. Vul een juist e-mailadres in

Dit e-mailadres is al geregistreerd
Ontvang berichten en het laatste nieuws over STAP per e-mail

Zo werkt
STAP

Zo werkt STAP

STAP in 1, 2, 3… stappen! Schrijf je voor een opleiding, cursus of training, ontvang je STAP-aanmeldingsbewijs en vraag daarna je STAP-budget van max €1000 aan bij UWV. Wees er snel bij, want wie het eerst komt, wie het eerst maalt!
Stap 1

Zoek een opleiding die bij je past

Bekijk de opleiders die STAP-waardige scholing bieden, ga naar de website om een passende studiekeuze te maken en schrijf je in. Voldoe je aan alle STAP-voorwaarden? Scrollen, maar!
Stap 2

Ontvang het STAP-aanmeldingsbewijs

Ingeschreven bij de opleider? Top! Je ontvangt het STAP-aanmeldingsbewijs van de opleider. Dit bewijs heb je nodig voor stap 3.
Stap 3

Vraag je STAP-budget aan bij UWV

Met je aanmeldingsbewijs kun je vanaf 1 maart via het STAP-portaal van UWV je subsidie aanvragen. Het UWV kent het scholingsbudget toe als je voldoet aan de voorwaarden. Het budget wordt rechtstreeks aan de opleider betaald. Wees snel, want op = op!

Wat zijn de STAP-voorwaarden?

Je hebt dit jaar nog niet eerder de STAP-subsidie toegekend gekregen
Je bent minimaal 18 jaar of nog niet met pensioen
Je werkt in loondienst, bent ondernemer of hebt geen werk
Je scholing start binnen 3 maanden na afloop van het tijdvak waarin je de STAP-subsidie hebt aangevraagd
Je ontvangt op het moment van de aanvraag geen studiefinanciering, lerarenbeurs of tegemoetkoming schoolkosten voor meerderjarigen
Je hebt dit jaar nog niet eerder de STAP-subsidie toegekend gekregen
Je bent minimaal 18 jaar of nog niet met pensioen
Je werkt in loondienst, bent ondernemer of hebt geen werk
Je scholing start binnen 3 maanden na afloop van het tijdvak waarin je de STAP-subsidie hebt aangevraagd
Je ontvangt op het moment van de aanvraag geen studiefinanciering, lerarenbeurs of tegemoetkoming schoolkosten voor meerderjarigen

Waarom je er snel bij moet zijn

Er zijn 5 tijdvakken dit jaar waarop een deel van het budget vrijkomt. Er is per periode ruimte voor zo’n 40.000 aanvragen. Op= op!

8 STAP-begrippen die je moet kennen

1. STAP-tijdvak

Het STAP budget wordt in in 2022 in 5 tijdvakken vrijgegeven. Iedere 2 maanden is er een nieuwe aanvraag mogelijkheid. Als het STAP-budget op is voor het tijdvak waarin je het aanvraagt, dan wacht je tot de volgende aanvraagtermijn weer opent.

2. STAP-aanvraagtermijn

De aanvraagtermijnen zijn als volgt: van 1 maart tot en met 30 april 2022, van 1 mei tot en met 30 juni 2022, van 1 juli tot en met 31 augustus 2022, van 1 september tot en met 31 oktober 2022 en van 1 november tot en met 31 december 2022.

3. STAP-opleidingen

Bezoek de website van de opleiders om STAP-waardig aanbod te bekijken.

4. STAP-scholingsregister

Een lijst waarin het aanbod aan opleidingen, cursussen en trainingen (scholingsactiviteiten) staan geregistreerd waarvoor STAP-budget kan worden aangevraagd. Het STAP-scholingsregister wordt ontwikkeld en beheerd door DUO.

5. STAP-aanmeldingsbewijs

Een pdf die je ontvangt nadat je je hebt ingeschreven voor een opleiding. Hier vind je o.a. het inschrijfnummer en de einddatum van de opleiding. Het STAP-aanmeldingsbewijs heb je nodig om STAP-budget aan te vragen in het STAP-portaal.

6. STAP-portaal

Een portaal van UWV waar je de daadwerkelijke subsidie gaat aanvragen. Je logt hiervoor in met DigiD en je hebt het STAP-aanmeldingsbewijs nodig om de aanvraag te doen.

7. STAP-startdatum

Je opleiding, cursus of training moet van start gaan binnen 3 maanden na afloop van het tijdvak waarin je het STAP-budget hebt aangevraagd. Vraag je bijvoorbeeld de STAP-subsidie aan in het tijdvak maart-april, dan moet je scholing uiterlijk op 31 juli starten. Het is dus belangrijk dat je het STAP-budget niet te vroeg aanvraagt!

8. STAP-einddatum

De opleiding moet zijn afgerond binnen de termijn die staat aangegeven op je STAP-aanmeldingsbewijs.
Bekijk alle veelgestelde vragen
Ontvang het STAP-penplan
Schrijf je in, ontvang het STAP-penplan in je inbox en blijf op de hoogte wanneer een nieuw STAP-tijdvak aanbreekt.
Houd me op de hoogte